Räcker Helibens pengar för att ta ut motstånden?

Stockholmsbörsen: Efter en negativ öppning igår som testade av stödnivån 1156 (ni håller väl koll på -56 och -96:orna…) kom köparna tillbaks och dominerade hela dagen. Inte en enda röd timstapel på hela dagen. Stängningen 1175,4 som motsvarade dagshögsta motsvarade en uppgång på 1,2 procent. Mer än 8 av 10 aktier steg vilket innebär en stabil bredd. Omsättningen var högre än i måndags och uppgick till 14,4 vilket var 33 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Summan av de senaste fem dagarnas kursstaplar ger oss en positivt reverserande kursstapel med en svans som tar fart ner mot golvet i den stigande kanalen.

Både den långa-, medellånga- och korta trenden är uppåtriktade med kursstaplarna klart ovanför medelvärdena och alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. I måndags skrev jag: ”Även om vi har en del varningssignaler ska vi alltså  fortsätta navigera för uppgång tills vi får en bekräftad säljsignal”.

Närmast på ovansidan möter åter den tuffa motståndsnivån kring 1182 upp som i början av 2011 effektiv slog tillbaks köparna efter ett antal utbrottsförsök. Om nivån trots allt tas ut får vi en signal om uppgång mot 1275-1320. Om vi studerar de senaste dagarnas kursstaplar ser vi att de är betydligt större än övriga kursstaplar under den lågvolatila uppgångsfasen som påbörjades i mitten av november. Det är viktigt att hålla koll på vollan när den tilltar efter en längre tids uppgång då det inte är ovanligt att det är ett förstadie till en toppformation. Återigen poängterar jag att varningssignaler inte är samma sak som säljsignaler, men de ska få oss att höja beredskapen och planera exitnivåerna. Närmast bevakar jag 1148 där 20-dagars medelvärde möter upp och utgör en viktig sentimentsnivå i samband med uppgångsfaser. Inte sedan den 21 november har vi haft en dagsstängning under nivån.

Bästa sektorer under tisdagen blev finans och konsumentprodukter med uppgångar på 1,9 respektive 1,2 procent. Sämst gick telekom med press både från Telia och Tele2.

Intrum Justitia, Alfa Laval och MTG tillhörde vinnarna av de aktier jag dagligen bevakar. Sämst gick Tele2 och Kinnevik med nedgångar på 10,0 respektive 1,9 procent.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Tele2 1254 Mkr (-10,0%), Nordea 1059 Mkr (+3,1%) följt av Ericsson 827 Mkr (+0,4%).

OMXS30: När vollan stiger efter en lång lågvolatil uppgångsfas är det ytterligare en varningssignal, dock inte att förväxlas med en säljsignal. I början av 2011 var de flesta positivt inställda till OMXS30 men trots det slog motståndet 1182 ner köparna. Historien behöver inte upprepa sig men tajmingen för entré kunde varit bättre.

S&P 500: Tisdagens uppgång lyckades ta ut marubozulinjen och köparna tog enkelt kontrollen efter måndagens kraftfulla rekyl. Nu testas åter motståndsnivån 1514 som de senaste tre dagarna fått köparna att vackla. Vi ska dock vara beredda på att det är en hel del motstånd på vägen upp mot 1556 där det lättar lite till strax innan 1600. Det är ett mycket spännande läge och frågan är naturligtvis om fyraårsspöket kommer att locka till vinsthemtagningar eller om den euforiska uppgången lockar till sig nytt kapital som bara står och väntar på sidlinjen.

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Acando (kl 8.00), Höganäs (kl 9.00), Industrivärden (kl 10.00), Lammhults (kl 8.00), Loomis (kl 8.00), Lundin Petroleum (kl 7.00), PA Resources (kl 8.15), SHB (kl 7.00), Tieto (kl 7.00), Tradedoubler (kl 8.00), Volvo (kl 7.20)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Accuray (efter USA-börsernas stängning), Arcelormittal (före börsernas öppning), Cummins (före USA-börsernas öppning), Glaxosmithkline (kl 13.00), Sappi (kl 7.00), Smurfit Kappa (kl 8.00), Steris (före USA-börsernas öppning)

Håll koll på följande tider idag:
– Polen: räntebesked – Storbritannien: BRC butikspriser januari kl 1.01
– Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
– Island: räntebesked kl 9.55
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– Tyskland: industriorder december kl 12.00
– Canada: Inköpschefssiffror kl 16.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
– Nya Zeeland: Arbetslöshetssiffror kl 22.45

USA: Måndagen avslutades vid stödnivån 1496 men köparna kom tillbaks redan i samband med tisdagens öppning och dominerade fram till en timme innan stängning och kursen var bara någon punkt från fredagens höstanivåer. Stängningskursen 1511,2 motsvarade en uppgång med 1,0 procent. Efter måndagens rekyl var det många insiders som handlade och sentimentet stärktes av Obamas uttalande att han lovade att arbeta för att sänka budgetunderskottet. Efter måndagens rekyl var det åter dags för Nasdaq 100 att ta på sig ledartröjan och indexet steg hela 1,4 procent. Bästa sektorer blev fians och teknologi medan guld- och dollarrelaterade bolag var de enda som stängde på minus.

Gårdagens kursstaplar har utseendet av en bullish piercing line men eftersom det är en positiv vändningsformation bör den föregås av en fallande trend. Min tolkningen är oavsett det positiv.

Apple tog igen de senaste dagarnas nedgångar genom att stiga hela 3,5 procent till 457,8 och Facebook klättrade 1,9 procent till 28,6 under tisdagen.

Totalt omsattes 2,7 miljarder aktier vilket var högre än i måndags och 9,7 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 436 av de 500 aktierna i indexet steg. S&P 500 steg 0,7 procent föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 7,8 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 7,1 procent.

Asien: Bortsett från den japanska börsen är det måttliga uppgångar. I Japan stiger NIkkei med hela 3 procent efter att Toyota kommit med en omvänd vinstvarning, samtidigt som yenen försvagats. Toyota-aktien är nu uppe på den högsta nivån på fyra år. Tre av fyra aktier stiger på den japanska börsen idag på morgonen, bra bredd alltså. Nikkei är nu uppe på den högsta nivån sedan september 2008 (månaden innan Lehman…).

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar